24 september 2015

Opvang Vluchtelingen in Gorinchem

In de raadsvergadering van donderdag 24 september is een motie aangenomen, die door de voltallige raad werd ondersteund om het college de ruimte te geven met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekerscentra) te gaan spreken over wat Gorinchem zou kunnen doen om te helpen de stroom vluchtelingen in Nederland in goede banen te leiden.

Tijdens de vergadering koppelde wethouder Dansen terug wat er in de afgelopen weken al was overlegd met het COA en ook, tot onze verrassing, dat er al pro- actief stappen waren gezet om het Wellantcollege in de Lingewijk geschikt te maken voor tijdelijke opvang. Duidelijk werd dat die zelfde avond alle bewoners een informatiebrief zouden krijgen en dat er al overleg had plaatsgevonden met diverse sleutelfiguren uit de wijk.

Als ChristenUnie-SGP fractie hebben we ingestemd met de motie en ondersteunen we de intentie van het college om ook ons steentje bij te dragen in deze problematiek.

Tegelijk zien wij ook dat dit van ons allemaal een inspanning gaat vragen. We zullen bij het college aandringen op aandacht voor de veiligheid in en om de locatie waar vluchtelingen opgevangen gaan worden, om goede en open communicatie naar de omwonenden en duidelijkheid wat er voor de langere termijn op ons afkomt.

Het zou nu gaan om een 72 uurs opvang, dat wil zeggen dat mensen er heel kort verblijven en dan naar meer definitieve opvang gaan. Dit kan een enorme impact op de wijk hebben met veel doorstroming, terwijl er nauwelijks iets opgebouwd kan worden aan contact of relaties. Het is nog te vroeg om er iets definitiefs over te zeggen, maar als fractie houden we de vinger aan de pols.

Marjo Molengraaf, Fractievoorzitter ChristenUnie - SGP

vluchtelingen opvang.pdf