14 februari 2014

Op de koffie in de binnenstad.

Vandaag was de binnenstad aan de beurt. Allereerst waren we welkom bij de wijkinloop Binnenstad, in het gebouw van Poort 6 aan de Groenmarkt. Ook hier de verschillende partners: politie, The Mall, ASWZ , Gorinchem Beweegt en Poort 6, onder leiding van de wijkcoördinator, Ella Hendriks.

 

 

 

Wat gaat daar dan zoal over tafel:

Dat varieert per overleg. Vandaag ging het over het verkeersstructuurplan met alle belanghebbenden tot een hangplek waar zowel politie als het ambulante jongerenwerk een oogje in het zeil houden om in contact te komen met degenen die daar hangen en rommel achterlaten. Maar ook plannen om vuurwerkpreventie-acties te doen i.s.m basisscholen, politie en jongerenwerk worden afgesproken. Duidelijk is het nut van dit overleg: korte lijnen, elkaar kennen en snel kunnen vinden, waardoor veel problemen worden voorkomen of snel opgelost kunnen worden. Ook een boeiende discussie over het wijkgericht werken en de pilot met het sociale team, waarbij de conclusie is: zoveer mogelijk de link op wijkniveau leggen om dat dit de effectiviteit vergroot en meerwaarde geeft in de gedachtenvorming: het biedt kansen om van alleen het 'blussen van brandjes' te komen tot plannen om te bouwen aan wat nodig is in de wijk.

Veel besproken, veel goede en frisse ideeën en wat een hart en inzet voor de Binnenstad en breder!

Daarna snel door naar het Sociaal Pension, een voorziening van het Leger des Heils. Als je dit altijd alleen van de buitenkant kent, is het erg boeiend om het van binnen te zien (men is druk aan het opknappen en verbouwen) en vooral natuurlijk om het verhaal erachter te horen. Hier wordt de opvang verzorgt van mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek die al heel wat hulpverleningstrajecten achter de rug hebben. Ze hebben hier een eigen kamer, krijgen hun medicatie en behandelaars komen hen hier opzoeken. Voor hen, zo vertele Edith van Tol wordt ook zoveel mogelijk dagbesteding verzorgd: op een speciale zorgboederij, bij Syndion of soms de Avelingengroep. Daarnaast doet deze maatschappelijke tak van het Leger des Heils nog heel veel meer aan projecten en pilots in begeleiding, opvang van jongeren en ouderen.

We zijn erg onder de indruk van dit mooie werk en de inzet van de beroepskrachten, maar ook de mensen die als vrijwilliger hun steentje bijdragen: ’je moet niet bang uitgevallen zijn’, zegt regiomanager Arinda Callewaert, zelf jaren wethouder in ’s Gravendeel.

Als laatste een inspirerend bezoek aan het ZZP collectief op de bovenste verdieping van de bibliotheek. Zeven ZZP-ers werkzaam in communicatie, graphics design, video en ga zo maar door hebben met elkaar dit opgezet, na op de bekende zolderkamer begonnen te zijn als zelfstandige. Nu hebben ze een heel mooie en bijzondere ruimte met elkaar verdeeld en ingericht, met plannen om uit te breiden. Dat zou weer kansen bieden aan de bibliotheek om gewoon te blijven waar ze nu zit. Hoe simpel kan het soms zijn.

Boeiend om in gesprek te zijn en te merken dat er heel veel creativiteit en ondernemerschap in dit collectief zit. Aangegeven wordt, dat er in Gorinchem een klimaat van samenwerken en netwerken is, waardoor er nog veel meer mooie dingen in de toekomst mogelijk zijn. Zoals één van hen opperde: 'Delen is het nieuwe hebben'.