21 februari 2014
Op de koffie bij wijkoverleg Haarwijk!
Het wijkoverleg van de Haarwijk vindt elke derde dinsdag van de maand plaats in het stadhuis. Bij dit wijkoverleg zijn diverse belangrijke partners betrokken, zoals de straatcoach, de politie, de woningbouw corporatie Poort6, Stichting MEE, Gorinchem Beweegt en Team Toezicht & handhaving. Alles onder regie van de wijk coördinator, Plonia Boer.
Marjo Molengraaf en Frank Barth, beide raadslid voor de ChristenUnie-SGP, waren beiden aanwezig om zo vanuit de praktijk op de hoogte te blijven en ideeën op te doen om die te betrekken op de Raadsagenda.
Toufik, de straatcoach, is reeds 8 jaar actief in de Haarwijk. Doormiddel van het faciliteren van sport voor bepaalde leeftijdsgroepen heeft hij goed contact met de jongeren uit de wijk. Hij fungeert als vertrouwenspersoon en kan zo een positieve invloed uitoefenen op de jongeren maar ook signaleren waar ondersteuning nodig is. Vanwege de beëindiging van de werkzaamheden van Staerk, is hij actief bezig een sportmiddag te organiseren voor met name jongeren in de leeftijdscategorie 18+. Dergelijke sport en contact momenten kennen veelal een opkomst van 25 tot 50 jongeren!
De straatcoach en Gorinchem Beweegt hebben korte lijnen. Michel bleek te bruisen van ideeën, die niet alleen in de Haarwijk uitgerold kunnen worden. Gezondheid van de scholieren komt aan bod, waarbij ingezet wordt op meer beweging en gezonde traktaties. Maar ook een plan om vrouwen te leren fietsen, vanuit deze groep zelf aangedragen.
Tevens worden enkele voorvallen van het optreden van de politie besproken. Met name de aanpak van de wijkagenten werpt zijn vruchten af. Zij kennen de wijkgevoeligheden en handelen daarnaar. Zo is de Lidl gewezen op het feit dat zij laden/lossen van de vrachtwagens dusdanig moeten organiseren dat het niet leidt tot overlast.
Ook ten aanzien van veiligheid wordt het nodige ondernomen. Via verenigingen van eigenaren worden betere sloten toegepast. Tevens wordt een Roadshow onderzocht, die enkele dagen centraal in de wijk bewoners zal adviseren hun woningen beter te beveiligen. Gesteund door zowel politie als brandweer.
Overigens blijkt één van de grote problemen in de wijk het voeren van de eenden te zijn: er wordt zoveel gevoerd, dat de beestjes het niet kunnen verwerken,met alle problemen die er dan ontstaan!
Afrondend waren wij positief verrast over de initiatieven van de bewoners zelf, doordat ze aanspreekpunten hebben in de wijk die hen helpen om hun ideeën te realiseren. Bijvoorbeeld de Torenflat. Omwonenden willen graag vlak voordat de Torenflat gesloopt zal worden, een expositie op de bovenste verdieping organiseren.
Al met al een inspirerende ontmoeting. Met name de kennis over wijkdelen waar de bewoners een beperkt eigen netwerk hebben geeft aan dat er grenzen zijn aan het eigen organiserend vermogen in de samenleving. Wij nemen dit mee als input voor de aankomende 3 zorg decentralisaties.