26 februari 2014

Op de koffie bij de wijkinloop Gorinchem Oost

Woensdag 26 februari waren wij ’op de koffie’ in café Dukes bij de wijkinloop in Gorcum-Oost. Tijdens het voorstelrondje werd duidelijk wie er deze ochtend in een ongedwongen sfeer allemaal aan tafel zaten: Otteline (wijkcoördinator gemeente), Ed (wijkagent), Toon (Poort6), Martine (MEE, ouderenwerk), Tineke (The Mall, jeugdwerk), Sjoerd (Gorcum beweegt), Mariska (Rivas, maatschappelijk werk) en Judith (ASVZ, st voor mensen met een verstandelijke beperking).

Woensdag 26 februari waren wij letterlijk ’op de koffie’ in café Dukes bij de wijkinloop in Gorcum-Oost. Tijdens het voorstelrondje werd duidelijk wie er deze ochtend in een ongedwongen sfeer allemaal aan tafel zaten: Otteline (wijkcoördinator gemeente), Ed (wijkagent), Toon (Poort6), Martine (MEE, ouderenwerk), Tineke (The Mall, jeugdwerk), Sjoerd (Gorcum beweegt), Mariska (Rivas, maatschappelijk werk) en Judith (ASVZ, st voor mensen met een verstandelijke beperking).

Een grote diverse groep die in anderhalf uur onder leiding van de wijkcoördinator een groot aantal zaken de revue liet passeren. Tijdens dit overleg werd ons wederom duidelijk hoe belangrijk deze afstemming op wijkniveau voor onze wijken en stad is. Naast signalerende functies met betrekking tot veiligheid op straat, overlast, vereenzaming van ouderen, worden de diverse organisaties bijgepraat over de diverse activiteiten die op stapel staan en hoe men verbindingen kan leggen en gebruik kan maken van elkaars expertise.

Wat ons opviel was hoe problemen op individueel niveau werden besproken en er samen naar een oplossing word gezocht. Voor ons werd wederom duidelijk, evenals ons bezoek aan de andere wijken, dat deze wijkinloop bijeenkomsten naast het elkaar kennen en spreken, een belangrijke signalerende en preventieve functie hebben die alleen maar succesvol kan zijn als het op wijkniveau plaatsvindt. Ook hebben we nog kort gesproken over de wijze waarop de verbinding van de toekomstige sociale wijkteams en de met deze wijkinloopteams moet gaan plaatsvinden. Naast alle organisaties die aanwezig waren, mistte ik tijdens de wijkinlopen een vertegenwoordiger van de kerken in de wijk. Mogelijk iets om de onder de aandacht te brengen van de kerken.

Wederom een zeer inspirerende ochtend. Onze complimenten voor de betrokkenheid en creativiteit van de deelnemers.