28 januari 2014

Barth: 'Het is belangrijk dat zorg goed wordt geborgd'

GORINCHEM - ,,In 2000 kocht ik een huis in Gorinchem. In eerste instantie ging ik voor de centrale ligging, maar wat me opviel was de gemoedelijkheid van de mensen. De sfeer onderling is fijn, mensen groeten elkaar. Gorinchem heeft een bijna dorpse sfeer met stedelijke voorzieningen. Gorinchem biedt alles." SGP'er Frank Barth staat tweede op de gecombineerde lijst ChristenUnie-SGP.

 

Door Marjanne Dijkstra

 

De laatste vier jaar verliepen goed voor Barth en zijn partij, maar hij moest wel even wennen. ,,Ik kom uit de autobranche en dat is een praktische sector. In de politiek duurt het soms een jaar of langer voordat een project door de verschillende lagen van besluitvorming is geloodst. Ik vond die ambtelijke vorm van werken ontzettend wennen, maar na een tijdje had ik 'm me eigen gemaakt." Barth's hart ligt bij mobiliteit. ,,Daar heb ik wat mee. Ik vind de infrastructuur en verkeersveiligheid erg belangrijk. Vandaar ook onze inzet voor een fietsbrug van de Wolpherensedijk - Betaafse kade. Veiligheid voor fietsers en als bijvangst een betere doorstroming voor het gemotoriseerd verkeer bij de rotonde voor het gemeentehuis. Ook bij Gorinchem-Oost een tweede 'linksaffer' voor de A15 zou een mooie ontwikkeling zijn. En ik zou graag zien dat Gorinchem een opleiding in de maritieme sector aan zich bindt. We zitten in een regio met een goed florerende maritieme sector en op het vlak van opleidingen zit daar een gat."

 

De komende periode gaat een uitdagende tijd worden, denkt Barth. ,,We krijgen drie decentralisaties. Dat betekent dat zeventig procent van het gemeentelijke jaarbudget gaat bestaan uit zorg en dat stelt andere eisen aan het college en de gemeenteraad. Ook houdt dat in dat de zorg in jouw gemeente anders geregeld zal kunnen zijn dan de zorg in de buurgemeente waar je zus woont. Ik houd de ontwikkelingen rond die transities goed bij. Pas hebben we in regioverband een avond gehad waarin verschillende onderzoeken werden toegelicht. De verwachting is dat er sociale teams per wijk komen met bijvoorkeur 1 contactpersoon per gezin, die dat nodig heeft, die de vinger aan de pols houdt. Ondersteund door specialisten. Het is ontzettend belangrijk dat we die zorg goed vormgeven en dat de zorg verleend wordt door mensen die passen bij de levensbeschouwing van de zorgbehoevenden om goed resultaat te bereiken. Het wordt een zware opgave maar als ik kijk hoe zorgvuldig de voorbereidingen zijn, dan heb ik daar vertrouwen in."

Ook financieel blijft het opletten de komende jaren stelt hij. ,,We hebben al veel bezuinigd en bij elke euro die we uitgeven moeten we een keuze maken. De fractie van de ChristenUnie-SGP legt alles langs de lat. Is het noodzakelijk, nuttig of aangenaam? Zo nemen we steeds onze besluiten. En goede zorg voor de Gorcummer valt wat mijn fractie betreft onder 'noodzakelijk'. De OZB wil ik niet voor 'aangename' zaken verder verhogen dan het inflatiecijfer."